mellanmjolksliv.blogg.se

Dissar du mej för att jag skriver jos?

Kategori:Språk

Hade en diskussion med en kollega idag, om språk i allmänhet och grammatik och stavning, i synnerhet. Min ståndpunkt är att man får skriva och stava som man vill, så länge man gör sig förstådd och inte känner sig språkligt begränsad. Jag hävdar också att det inte finns någon poäng i att försöka hålla kvar vid gamla grammatikformer eller stavningar bara för att bevara svenskan. 2005 startades exempelvis ett nätvert - Språkförsvaret som syftar till att förhindra att svenskan 'skadas', dvs förändras. Alla språk förändras med tiden, det är ett faktum. Ett annat är att invandring av andra språk påverkar språket och idag har vi en ganska stor invandring av icke-europeiska språk. Det är inte latin, franska eller tyska som influerar svenskan idag utan olika språk från Mellanöstern och Afrika. Men jag tror nog att människor förr tyckte att det var lika konstigt att ta in ord som garderob, fatal eller kastrull som dagens dissa, goola eller aina. 
 
Ok, språket förändras, fine. Hur är det med stavningen? Den hänger inte riktigt med i sama tempo som talets utveckling. Man säger inte längre dig och mig. Varför måste man då stava så? Just för dessa ord har man ju faktiskt accepterat den nya stavningen; dej och mej, vilket jag tycker är bra, trots att jag har svårt att vänja av MIG med den gamla stavningen. Andra stavningar som väcker ilska är jos, kasjunöt eller mejl. Fantastiskt konstigt är det att språkfashister accepterar engelska stavningar på engelska låneord istället för försvenskade - date, mail, web. (Kul fakta är att engelskan är ett av de språk som faktiskt minst har influerat svenskan, trots att teknikvärlden bombarderas av engelska termer.)
 
Min ståndpunkt, som jag också öppnade med, är det borde vara ok att stava som man vill och använda sig av vilken gramatik man vill, så länge som man kan göra sig förstådd. Kan hålla med om att en förstaklassare kanske inte kan avgöra hur mycket av språket denne bör kunna för att inte begränsas i framtiden men om någon stavar fel i ett mail, vad gör väl det? Hjälp till att förändra svenska språket. Anta utmaningen och lär dig ett nytt lånerord till imorgon. Jag har lärt mig Guzz och ämnar använda det så mycket jag kan imorgon (med helt egna böjningar och endelser)!
 
Läsvärda länkar om svenskans språkhistoria.

Kommentarer

  • R säger:

    En kul anekdot är att just jos har faktiskt varit inne och vänt i SAOL. Det las in och nåt år senare togs det bort för att det användes för lite.

    Jag håller i grunden med dig om att språk är föränderligt, men, trots det så finns det alla anledning att tänka på att hur man uttrycker sig påverkar hur man uppfattas. Kanske särskilt i skrift.

    2012-11-06 | 19:31:48
  • Xoink säger:

    Jorå, språket förändras med tiden. Så är det. Men det betyder inte att man är konservativ om man inte vill ta till sig allt. Jag tar till mig sådant som etablerats lite mer, och sådant som inte känns fördummande. Exemplet "jos" har väl varit mer eller mindre korrekt ganska länge nu. Det är en försvenskning av ett engelskt ord.

    Jag tycker inte att "aina" förfinar eller utvecklar språket. Jag bor väldigt långt från Rinkeby, jag lever inte i samma kultur som Rinkebyborna. Det känns faktiskt som ett annat land. Och även om det är en kulturell upplevelse av överraskande dignitet att besöka i en segregerad förort och känna doften av "främmande" kryddor osv, så talas inte mitt språk där. Så jag dissar "aina".

    Jag dissar även felstavningar och felanvändning av "de" och "dem", syftningsfel och särskrivning mm. För att det är fel och inte alls utvecklar svenskan i mina ögon. Tvärtom säger jag. Det förstör.

    2012-11-15 | 07:55:03
  • Anna säger:

    Jag är nog lite språkfascist, men bara lite. Grammatik kan jag inte mycket av. :)

    Men lite av det baseras på att jag tycker det allt för lätt blir missförstånd när folk skriver fel.

    Till exempel: "Linda tycker jag är bra."
    Hur tolkas det, tycker du att jag är bra, eller tycker jag att du är bra? Det är ju mer uppenbart om jag säger "Den är filmen tycker jag är bra." Men meningskonstruktionen är fortfarande densamma.

    Mest logiska blir väl att man ska då slås på fingrarna och lära sig att det heter "Jag tycker den här filmen är bra." och därmed också "Jag tycker Linda är bra.".. Då minskar missförstånden och allt blir bättre. :)

    För övrigt anser jag att sej är en fisk. Men å andra sidan har jag gått över till whisky över visky som stavning (den senare har jag mest sett i böcker från 50/60-talet).

    Utöver det anser jag att rättstavningsprogram i grundskolan borde vara förbjudet. Man lär sig inte stava om man inte tvingas stava rätt själv.

    2012-11-15 | 10:04:27

Kommentera inlägget här: