mellanmjolksliv.blogg.se

Sopor är vi allihopa, allihopa, allihopa.

Kategori:Allmänt

Hörde om en stor undersökning där man mätte hur väl folk trivs på sina jobb. Nu är detta inte förstahandsinformation så om siffrorna inte stämmer så hänvisar jag till min kollega, språkfaschisten. Dra nu inga förhastade slutsatser bara för att jag kallar honom så, han är på alla sätt en väldigt trevlig person. Anyhow, I botten hamnade programutvecklarna. Hela 60% av utvecklarna trodde också att de när som helst skulle bli avslöjade som den bluff de var. 60%. Skönt! Puh, inte bara jag alltså.... Men det kan ju förklara en hel del. Exempelvis varför IT-projekt i princip aldrig levererar inom utsatt tid, till överenskommet pris och med de specificerade funktionerna. Vid tidsskattningar ska utvecklar uppskatta hur lång tid det tar att göra en sak de aldrig har gjort tidigare, inte riktigt förstår hur den ska se ut och användas (i alla fall har de inte samma bild som beställaren) och de vill helst gå hem och flyga med sina modellflygplan. Men tidskattningen ska ju göras så man hugger till med x timmar. De som sitter och tidskattar och sedermera ska utveckla, har inte en susning om vad de gör, vi är sopor allihopa och vi väntar bara på att någon ska märka det. Men vem gör det, knappast soporna som sitter berdvid. Snarare de resterande 40% som tydligen tror att de kan något. De sista 40%:en är säkerligen arkitekterna som förlitar sig på att i alla fall utvecklarna har en aning om vad som ska göras. Skulle vara roligt att se lite siffror för projektledare. 100% är, i början av projekten, helt övertygade om att just deras projekt ska bli det första att bli klar i tid. Halvvägs in är 50% av projektledarna tveksamma om att hälften av funktionaliteten kommer att överlämnas och har börjat fundera vad det är för sorts människor de jobbar med (modellflygplan, verkligen?). När 90% gått är det åter 100% av projektledarna som nu är helt övertygade att de jobbar med sopor. 
 
Som avslutning kan jag berätta att nummer två från botten fanns ekonomerna. Din bankperson som har hand om ditt pensionsparande sitter i skrivandes stund och bara väntar på att någon ska upptäcka vilken bluff hen är. Stabilt.
 
 
 

Kommentarer

  • Betraktaren säger:

    Man skulle ju kunna se det som att programutvecklarna faktiskt är i toppen på listan över självinsikt. Ta din lista och vänd den upp och ner så får du listan över självinsikt.

    Vad gäller projektledarna är 100% övertygade att de kommer att leverera något inom den ram som kunden är beredd att betala för (det stoppar ju inte alltid vid budget...).

    2012-11-16 | 21:49:01
    Bloggadress: http://blogg.vk.se/betraktelser

Kommentera inlägget här: